.

Stochastic-indikatoren

Definition:

Stochastic-indikatoren er et redskab til at vurdere om en aktie er overkøbt eller oversolgt. Indikatoren sammenligner prisen på en aktie med dens højeste og laveste pris over en given periode (typisk 14 dage). Indikatoren viser en værdi mellem 0 og 100, hvor 0 betyder at aktien er oversolgt, og 100 betyder at aktien er overkøbt. %K-linjen viser forholdet mellem den nuværende lukkepris og aktiens højeste og laveste pris over de sidste X antal perioder. %D-linjen er simpelthen en glidende gennemsnit af %K-linjen (som standard er den beregnet over 3 perioder).

Baggrund:

Typisk er de bedste Stochastic-signaler at finde, når både pris og volumen på den pågældende aktie allerede har skabt et bullish eller bearish mønster. Brug af Stochastic-indikatoren som et ekstra redskab til at bekræfte det, der allerede er læst i diagrammet, kan være en effektiv tilføjelse til de værktøjer, som en teknisk analytiker bruger.

Praktisk anvendelse:

Når man bruger Stochastic-indikatoren, kigger man typisk efter ekstreme krydsninger af linjerne. For eksempel sker der i en opadgående bevægelse, at priserne typisk lukker tæt på det højeste, og i en nedadgående bevægelse lukker priserne typisk tæt på det laveste. Vendesignaler opstår, når %K-linjen krydser %D-linjen.